sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Criza nu ne-a lecuit

Martie 2008 a reprezentat, de altfel, vârful „bulei” imobi­liare româ­neş­ti, întrucât ulte­rior a început pră­buşirea. Din acel moment şi până la finalul anului 2009, în medie, pre­ţu­ri­le la apartamente au scăzut cu pes­te 40%. Cu toate acestea, ro­mâ­nii au ră­mas la părerea că investiţiile în ca­se, aparta­men­te şi terenuri sunt şi ce­le mai sigure şi cele mai profi­tabile.
Într-un sondaj de opinie re­alizat în octombrie 2009 de Me­tro Media Transilvania, la comanda Fondului de Garan­tare a Depozitelor din Sis­te­mul Bancar (FGDSB), participanţii au fost rugaţi să întoc­mească un cla­sament al dife­ri-te­lor for­me de eco­no­misire, a­tât după siguranţă, cât şi du­pă rentabilitate. Sinteza răs­­pun­surilor a arătat că românii consideră că plasamentele imo­biliare sunt concomitent cele mai puţin riscante şi cele mai profitabile, depăşind la ambii indicatori depozitele bancare, deţinerea de valută sau inves­tiţiile în me­tale pre­ţioase.
În plus, a fi proprietar de lo­cuin­ţă continuă să fie una dintre cele mai importante valori în mentalita­tea româ­nilor, după colectivismul for­ţat im­pus de comunism. Circa 96% din familiile din România tră­iau în locuinţe proprietate personală în 2007, potrivit ul­ti­melor date Eu­ro­stat pe a­ceastă temă, în vreme ce în Ger­ma­nia, cea mai puternică eco­no­mie europeană, acest procent era, la data respecti­vă, de doar 46%.
Anul acesta, piaţa imobi­liară a con­tinuat să scadă. În pri­mele 10 luni din 2010 pre­ţurile solicitate de proprietarii de locuinţe din Bu­cu­reşti s-au redus, în medie, cu 11,8%, potrivit portalului imo­bi­lia­re.ro. În toate judeţele s-au consemnat scă­deri, care au mers de la 4,2% în Cluj la 19,2% în Timişoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu