luni, 2 mai 2011

Regele Mihai, onorat la Londra


Primele două zile la Londra, miercuri 27 și joi 28 aprilie 2011, au fost pline de evenimente onorând pe Majestatea Sa Regele Mihai, care va împlini în lunile următoare vârsta de 90 de ani. Regele, care în anul 1937 a pășit în Catedrala Westminster, reprezentând România și Familia Regală la încoronarea Regelui George al VI-lea, tatăl actualei Regine, a participat, timp de mai bine de 70 de ani, la toate evenimentele de Stat din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Lista participărilor Regelui Mihai, a Reginei Ana și a Familiei Regale a României, în diverse ocazii, la Londra, este neobișnuit de lungă.

Regele Mihai și Regina-mamă Elena au participat la nunta Principesei Elisabeta și a Principelui Philip, în noiembrie 1947. Regele Mihai și Regina Ana au fost prezenți la nunta Principelui Charles și a Principesei Diana în 1981, iar Principesa Moștenitoare și cu mine am venit la nunta Principelui Charles și a Ducesei de Cornwall în anul 2005. Toți patru am venit la Nunta de Aur din 1997, apoi la Nunta de Diamant în 2007, la jubileul de 50 de ani ai Principelui Charles, în 1998, dar și la Jubileul de 60 de ani, în 2008. Majestățile Lor au participat și la Funeraliile de Stat ale Reginei Mame a Marii Britanii.

În seara de 27 aprilie, Regele a fost onorat de Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei, care a oferit un dineu în avanpremiera evenimentului de la București, din 10 mai 2011, când Regele va primi la Palatul Elisabeta o delegație de 60 de membri ai City of London și va fi decorat cu înalta distincție “The Freedom of the City of London”. Dineul a avut loc în prezența Altețelor Lor Regale Principele și Principesa Michael of Kent.

În ziua de 28 aprilie, la prânz, Regele, Principesa Moștenitoare și cu mine am fost oaspeții Altețelor Lor Regale Ducele și Ducesa de Gloucester, la Palatul Kensington. Au participat membri ai Familiilor Regale din Europa și Asia.

În cursul după-amiezii, la Guildhall, reprezentanți ai City of London au organizat o ceremonie în care Regele Mihai a semnat în cartea de aur a City of London. Au fost evocate momente din 1924, 1938 și 1995, când Regele Ferdinand I și Regina Maria, apoi Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai și, în fine, Regele Mihai au fost oaspeții celor de la City Hall.

Seara, Principesa Moștenitoare, Principele Nicolae și cu mine am participat la o recepție organizată de Camera de Comerț Româno-Britanică, la Reședința României. Au fost prezenți zeci de oameni de afaceri din România și Marea Britanie, precum și membri ai Corpului Diplomatic și ziariști din România. Am fost mândri să vedem, cu ocazia nunții Principelui William, atât de multă prezență românească la Londra.

Am încheiat ziua la Mandarin Oriental Hyde Park, unde membrii Familiilor Regale din lume au fost invitate la un dineu oficial cu ocazia nunții Principelui William cu Catherine Middleton. Au fost prezenți Regina Elisabeta a II-a și Ducele de Edinburg, Principele Charles și Ducesa de Cornwall, Principesa Anne, Regina Sofia a Spaniei, Regina Margareta a II-a a Danemarcei, Regele Harald și Regina Sonja ai Norvegiei, Sultanul din Brunei, Regina Marocului, Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Regele Constantin II și Regina Anne-Marie ai elenilor, Marele Duce și Marea Ducesă de Luxemburg, Principele și Principesa de Asturia, Principele Moștenitor și Principesa Moștenitoare ai Olandei, ai Belgiei, ai Iugoslaviei și Sebiei, ai Greciei, Principesa Sirindhorn a Thailandei și mulți alții. Pentru două ore, cea mai mare parte a capetelor încoronate ai Europei și Asiei au fost alături, în sărbătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu